زندگینامه

سوسکیِ سابق

5,661
پسندها
135
vip انجمن
تاریخ ثبت‌نام
2022/10/29
مدال‌ها
11
  • نویسنده موضوع
آخرین آثار سینمایی به نمایش درآمده از روی داستان‌های مرادی کرمانی، «تک‌درختها» (سعید ابراهیمی‌فر) و «گوشواره» (وحید موسویان) هستند که هریک با آمیزش با جهان‌بینی خاص فیلمسازان خود رنگ و بویی متفاوت به خود گرفته‌اند، اما هم‌چنان می‌توان ردپای آن کودکی تلخ طنزآمیز را مثلاً در شخصیت شاعر کرمانی فیلم تک‌درخت‌ها بازیافت که شعرهای نه‌چندان قاعده‌مند ولی باارزشش در نظر انجمن شاعران کرمان، برای خود شاعر سالخورده چون جواهری بی‌بهاست چراکه روایتگر دوران کودکی فرزندانش بوده و همچون آینه‌ای در مقابل کودک‌صفتی بی‌بغض و کینه اما پردرد خودش قرار می‌گیرند.

شاید مهم‌ترین عللی را که در چرایی این‌همه توجه تازه کرد که این‌جا درست است هرازچندگاهی توانست رنگ و لعابی به سینمای کودک و نوجوان با سینمای کودکانهٔ ما بدهد-به وضوح در اظهارات خود نویسنده بیان گردند که ممکن است بتوانند برای تمامی سینماگران و نویسندگان شکست‌خوردهٔ عرصهٔ کودک و جوان و پیر و مرده هم مفید واقع شوند:

«هنگام نوشتن داستان به جنبه‌های سینمای آن فکر می‌کنم؛ در واقع داستان را به صورت تصویری می‌بینم و به‌همین دلیل در رابطه با آثاری که از روی داستان‌هایم ساخته‌شده‌اند، کم‌ترین مشکل را دارم».

سوسکیِ سابق

5,661
پسندها
135
vip انجمن
تاریخ ثبت‌نام
2022/10/29
مدال‌ها
11
  • نویسنده موضوع
«بشر اولیه قبل از این‌که نویسنده شود سینماگر بوده و تصاویر روی دیوارهٔ غارها، مجسمه‌ها و ظروف سفالی گواه این امر است. بشر از ابتدا دوست داشته که ذهنش تصویرگر باشد و این امر امروزه بااستفاده از ابزار و تجهیزات در قالب سینما و تصویر امکان‌پذیر شده‌است. هرکس که کتابی می‌خواند، به‌دلیل نوع برداشت و تصویرسازی ذهنی‌اش از داستان، به نوعی نویسنده‌است».

«من وارد ادبیات کودک نشده‌ام، بلکه ادبیات کودک در من شکل گرفته‌است. قبل از نوشتن برای کودکان، برای رادیو متن می‌نوشتم. یکی از نوشته‌هایم که خوب هم جواب داد و قرار بود ۱۳ روز طول بکشد، قصه‌های مجید بود که ۴ سال طول کشید. فکر می‌کنم که بازتاب کودکی در من مانده‌است؛ من در کودکی مانده‌ام و هر چه بگذرد، کودکی از ذهنم نمی‌رود. هرکسی‌که کودکی‌اش را ازدست بدهد، جانش را ازدست می‌دهد و می‌میرد». «هرگز سعی نمی‌کنم برای کودکان بنویسم، موقع نوشتن هم پایهٔ واژگانی خوانندگان را در نظر نمی‌گیرم؛ هرچه دل تنگم می‌خواهد روی کاغذ می‌گذارم و می‌بینم بچه‌ها دورم جمع شده‌اند. من در نوشتن نه به پیام و نه به روانشناسی توجه نمی‌کنم. نوشتن برای من یک حادثهٔ درونی است که یک مطلب که به ذهنم آمده و تمام مواقع در ذهنم وجود دارد، در من درونی می‌شود و روی کاغذ می‌آید». مدیر انتشارات معین ناشر آثار مرادی کرمانی به وقت رونمایی از کتاب جدید مرادی کرمانی باعنوان «قاشق چای خوری» در سی و دومین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران، این اثر را کتاب خداحافظی نویسنده با دنیای نویسندگی خواند و از قول وی گفت: این کتاب آخرین کارم است و بعد از آن می‌خواهم قلم را ببوسم و کنار بگذارم

سوسکیِ سابق

5,661
پسندها
135
vip انجمن
تاریخ ثبت‌نام
2022/10/29
مدال‌ها
11
  • نویسنده موضوع

کوچه‌ای بنام او​

در تاریخ ۲۲ تیرماه ۱۴۰۰ شورای شهر تهران با نامیدن خیابانی فرعی از خیابان‌های شرق خیابان حجاب (مقابل کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان) به نام "استاد هوشنگ مرادی کرمانی" موافقت کرد. مرادی کرمانی در این باره گفت:

کار بسیار خوبی کرده‌اند. اگر دفاع می‌کنم برای شخص خودم نیست، من در کتابم زنده هستم، در عین این‌که جایزه را دوست دارم و تشویق را دوست دارم باید بگویم این‌ها دورچین غذای اصلی هستند. باغچه‌بان آدم کمی نبود؛ خیلی کار کرد و خیلی سختی کشید. همه این افراد حاصل سختی‌، رنج، تلاش و کوشش هستند. صمد بهرنگی به دنبال این بود که کودکان را کتاب‌خوان کند و از این روستا به آن روستا کتاب می‌برد. بهرنگی جزء اولین کسانی بود که راجع‌به بچه‌های روستایی و بچه‌های فرودست و آسیب‌پذیر جامعه داستان‌ نوشت و دیگران از او یاد گرفتند و به دنبال او رفتند.

سوسکیِ سابق

5,661
پسندها
135
vip انجمن
تاریخ ثبت‌نام
2022/10/29
مدال‌ها
11
  • نویسنده موضوع
این تصمیم با مخالفت فرمانداری شهر تهران روبه‌رو شد. در برخورد با این مخالفت انجمن نویسندگان کودک و نوجوان در بیانیه‌ای اعتراضش را اعلام کرد. در بخشی از متن بیانیه چنین آمده است:

«انجمن نویسندگان کودک و نوجوان، نه فقط نظر سلیقه‌ای هیئت تطبیق فرمانداری تهران را غیرقابل قبول می‌داند، بلکه بر این باور است که چنین اعمال سلیقه‌های غیرفرهنگی، پاسخی در خور از مردم و به‌ویژه نسل جدید خواهد گرفت. تن‌دادن جامعه به این قبیل تصمیم‌های زیان‌بار، هم به شهر و مردم آسیب می‌زند و هم به هویت جمعی و منافع ملی. از این رو، انجمن نویسندگان کودک و نوجوان انتظار دارد مسئولان ذی‌ربط، هرچه زودتر ضمن اعلام بطلان نظر اعلام شده‌ی هیئت تطبیق فرمانداری تهران در این زمینه، به‌طور جدی به اعضای این هیئت یادآوری کنند که لازم است از تصمیم‌گیری‌های تنگ‌نظرانه، غیرکارشناسی و سلیقه‌ای بپرهیزند، تا دیگر بار شاهد چنین خبرهایی نباشیم.»

پس از تغییر شورای شهر و دولت، در شهریور همان سال این تصمیم قطعی و کوچه‌هایی که بنام استادان ادبیات کودکان نامگذاری شده بود پلاک کوبی شد.

اما در آذرماه پلاک‌ها کنده شد و نام‌های قبلی کوچه‌ها باز گردانده شد. انجمن نویسندگان کودک در این باره بیانیه‌ای دیگر صادر کرد که در آن نوشت:

«گمان نمی‏‌کردیم نیاز به یادآوری باشد، چون بر این باوریم که هم جناب‌عالی و هم اعضای شورای شهر و دیگر مسئولان توجه دارند که قدردانی از این بزرگان و نامگذاری خیابان‏‌های مذکور به نام آنان، چیزی بر قدر و جایگاه آن‌ها نمی‏‌افزاید، بلکه شهر را زینت می‌‏بخشد.

سوسکیِ سابق

5,661
پسندها
135
vip انجمن
تاریخ ثبت‌نام
2022/10/29
مدال‌ها
11
  • نویسنده موضوع

آثار​

داستان​

• قصه‌های مجید (۱۳۵۸)
  • بچه‌های قالیبافخانه(۱۳۵۹۹)
  • نخل (۱۳۶۱)
  • چکمه (۱۳۶۱)
  • خمره (۱۳۶۸)
  • مشت بر پوست (۱۳۷۱)
  • تنور (۱۳۷۳)
  • مربای شیرین (۱۳۷۷)
  • لبخند انار (۱۳۷۸)
  • مهمان مامان (۱۳۸۰)
  • نه تر و نه خشک (۱۳۸۲)
  • شما که غریبه نیستید(۱۳۸۴۴)
  • پلوخورش (۱۳۸۶)
  • مثل ماه شب چهارده(۱۳۸۶۶)
  • نازبالش (۱۳۸۸)
  • هوشنگ دوم (۱۳۸۸)
  • آب‌انبار (۱۳۹۱)
  • ته خیار (۱۳۹۳)
  • معصومه
  • من غزال ترسیده‌ای هستم
  • قاشق چایخوری (۱۳۹۷)

سوسکیِ سابق

5,661
پسندها
135
vip انجمن
تاریخ ثبت‌نام
2022/10/29
مدال‌ها
11
  • نویسنده موضوع

فیلم‌نامه​

• طغیانگر
  • کاکلی (فیلم)
  • تیک تاک (فیلم)
  • کیسهٔ برنج (فیلم)
  • مهمان مامان (فیلم)
  • قصه‌های مجید (اقتباس تلویزیونی)
  • چکمه (اقتباس سینمایی)
  • مربای شیرین (اقتباس سینمایی)
  • گوشواره (اقتباس سینمایی)

نمایشنامه‌ها​

• کبوتر توی کوزه (۱۳۷۶)
  • پهلوان و جراح
  • مأموریت (تلویزیونی)

سوسکیِ سابق

5,661
پسندها
135
vip انجمن
تاریخ ثبت‌نام
2022/10/29
مدال‌ها
11
  • نویسنده موضوع

جوایز و افتخارات​

• کاندید جایزه جهانی اندرسن - سال ۱۹۸۶ میلادی
  • کاندید جایزه جهانی اندرسن - سال ۲۰۱۴ میلادی
  • جایزه کتاب سال ۱۹۹۴ کودکان و نوجوانان اتریش
  • سیمرغ بلورین بهترین فیلم‌نامه در دوازدهمین جشنواره فیلم فجر (بهمن ۱۳۷۲۲)
  • جایزه مهرگان ادب
  • عنوان نویسنده برگزیده کشور کاستاریکا
  • جایزه خوزه مارتینی (نویسنده و قهرمان ملی آمریکای لاتین) - سال ۱۹۹۵ میلادی
  • برگزیده پنجمین دوره چهره‌های ماندگار- ۱۳۸۴ خورشیدی